Je cappuccino en latte zijn pas af als je opgeschuimde melk met een prachtige microfoam maakt en deze inschenkt. Wij delen graag onze manier om van koude melk een goed opgeschuimde melk te bereiden met een fantastisch microfoam.

Met de nodige oefening en de vele youtube filmpjes kun je een ware latte-art artiest worden.
Bereiding van melkschuim
Onze stappen voor het creëren van mooie volle microfoam:
- Reinig eerst altijd je stoompijp met een vochtige doek aan de buitenkant en zet kort het stoompijpje aan om mogelijke melkresten en water eruit te blazen.
- Je kiest de melkkan grootte die past bij de hoeveelheid melk en melkschuim die je nodig hebt. 350 ml is geschikt voor een enkele cappuccino, 500 ml is voldoende voor een dubbele of twee enkele cappucino’s.
- Vul de kan met de (volle) melk, havermelk, sojamelk enzovoort tot ongeveer de onderkant van de schenktuit. Hoe kouder de melk hoe meer tijd je hebt om de melk goed op te schuimen.
- De uitlaat van het stoompijpje plaats je op de melk en ongeveer 1 cm van de wand.
- Het stoompijpje maakt een hoek met de kan waardoor je eenvoudig de melk laat ronddraaien in de kan tijdens het schuimen.
- Draai nu de kraan naar de stoompijp helemaal open waardoor de melk een boost krijgt en vervolgens gaat rondkolken in de kan. De kan en de stoompijp houd je in positie. Je begint met een sissend geluid welke na korte tijd verdwijnt omdat het melkschuim de luchttoevoer afsluit. Je wilt namelijk niet te veel lucht toevoeren maar de eiwitten schuimen tot microfoam. Je ziet het melkschuim opkomen.
Het microfoam blijft stevig staan zolang je de temperatuur niet te ver laat oplopen. Vervarm melk en melkschuim tot ca. 65°C. Boven 70°C knappen de melkblaasjes en verlies je dat heerlijke microfoam. Wij vinden het daarom handig om een melkthermometer.
Na het opschuimen altijd direct het stoompijpje goed reinigen met een vochtige doeken en kort doorblazen!
Uitschenken van geschuimde melk
Na het opschuimen van de melk wil je de luchtbellen verwijderen zodat je alleen microfoam overhoudt. Dit doe je door de kan een paar keer op je aanrecht of koffiebar te kloppen. Een tampingmatje verminderd het geluid van het kloppen en beschermt je aanrecht of koffiebar.
Voor het uitschenken wals je de melkkan rustig om zo het foam en de melk goed met elkaar te vermengen.
Schenk een deel van de opgeschuimde melk over in een kleinere melkkan, waarbij je de foam ‘meeduwt’.
Schenk vervolgens uit de tweede kan melk en melkschuim terug tot de kan voor de helft is gevuld.
Blijf altijd rustig walsen tot je gaat inschenken om de cappuccino te maken. Begin hoog boven het kopje, zodat de melk onder de crêma stort en vermengt met de espresso. Direct naar beneden en stop met een licht tikje op de rand van het kopje. Hierdoor komt de foam mee tijdens het schenken. Nu dicht op de koffie blijven en kopje volschenken. Voor de eventuele tweede cappuccino eerst walsen en dan de melk en het schuim uit kleinere kan bijschenken tot je de kan weer tot de helft hebt gevuld. Rustig walsen om wederom melk en melkschuim mooi te vermengen.
En nu maar genieten van dat romige mondgevoel zoals een cappuccino mag en kan smaken.
Er is ook een andere methode van opschuimen. Daarbij plaats je de kop van het stoompijpje via de schenktuit ongeveer 1 centimeter in de melk en van de zijkant van de melkkan. Tijdens het schuimen beweeg je langzaam de kan naar beneden. Dit noemen we stretchen. Tijdens het stretchen houd je de kop van je stoompijp net onder het oppervlak van de melk. Op deze manier kun je het aandeel schuim verhogen.
De basis voor elke cappuccino en latte vormt natuurlijk de overheerlijke espresso. In onze blog leer-hoe-je-een-heerlijke-espresso-maakt lees je hoe wij deze bereiden. Wil je ook wat weten over de verhoudingen van de verschillende ingredienten dan kun je deze vinden in De koffierecepten