Leer hoe je een heerlijke espresso maakt!

espresso

Niets is zo lekker als een goed bereide espresso van kwaliteit koffiebonen. Ontdek ons perfecte recept om een smaakvolle espresso te bereiden. Volg onze stap-voor-stap handleiding nu!

Ook voor een americano, long black, cappuccino of latte vormt de espresso natuurlijk de basis. Deze moet op zich imponeren en ook nog eens overeind blijven als je (grote) volumes water of melk gaat toevoegen.

Onze voorkeur gaat uit naar een krachtige espresso blend met een mooi aandeel robusta. Dit mag wel 30% zijn. De blend moet vanuit zijn samenstelling veel smaak hebben en de nodige kruidigheid. Dit zorgt voor een mooie afdronk van de espresso. Als de blend dan ook nog gebrand is volgens de slow roast methode ga je voor de maximale smaak beleving.

Wij bereiden altijd de espresso als volgt:

  • We gebruiken het portafilter voor een dubbele espresso. Dit om de smaak consistentie te realiseren en een gelijk verdeelde waterstroom door de gemalen bonen te bereiken
  • We gebruiken 18 gram bonen, je kunt de smaak beïnvloeden door te variëren met 14 gram tot 20 gram koffiebonen. De zeef moet in je portafilter moet de juiste grootte hebben voor de te gebruiken hoeveelheid gemalen koffie.
  • Gemalen koffie levelen, bij voorkeur met een leveller met 3 vleugels.
  • Koffie tampen met een goed passende tamper. Een druk van ca 15 – 20 kg is genoeg.
  • De maalgraad heb je zo afgesteld dat bij 9 bar druk op de getampte koffie de juiste hoeveelheid water in 25 – 30 seconden doorloopt.
  • Een dubbele espresso heeft een volume van ca 55 ml koffie en 15 ml crêma. In je kopje heb je dan ca. 70 gram koffie consumptie.

Wij bereiden altijd een dubbele espresso omdat je door de vorm van het filter een consistente, uitgebalanceerde espresso realiseert.

Scroll naar boven